Aankoopmakelaar: wel of niet?

Als u een woning gaat aankopen, dan is een leuke en tevens spannende tijd aangebroken. Het kopen van een huis is niet eenvoudig. Immers, is de woning die u op het oog hebt een goede keuze, en welk bod moet u doen op de woning indien u klaar bent om te gaan bieden? Een aankoopmakelaar helpt u bij het volledige aankoopproces, onder andere bij het onderhandelen, het adviseren of de woning wel of geen goede koop zou zijn, en het adviseren over de koopakte. Alleen is een aankoopmakelaar uiteraard niet gratis. Op deze pagina gaan wij daarom in op de vraag: waarom wel of geen aankoopmakelaar?

Waarom wel: een aankoopmakelaar verdient zich altijd terug

De belangrijkste reden om een aankoopmakelaar in te schakelen, is het feit dat een aankoopmakelaar zich vrijwel altijd in zijn volledigheid terugverdient. De aanwezigheid van een aankoopmakelaar zorgt dat de verkopende partij op een andere wijze naar u kijkt als aankoper. Het hebben van een aankoopmakelaar toont aan dat u serieus bent over de woning, maar dat u wel serieus wilt onderhandelen en geen genoegen neemt met de vraagprijs van de woning. De aanwezigheid van een aankoopmakelaar levert in de regel een verlaging van 5.000,- euro tot 10.000,- euro op de aankoopprijs op.

Een goede, ervaren aankoopmakelaar rekent in de regel gemiddeld 1.250,- euro tot 1.750,- euro voor een aankooptraject. De aankoopmakelaar verdient zich daarmee feitelijk altijd terug. Daarom is het sowieso verstandig om vooral een goede, ervaren aankoopmakelaar te zoeken, en niet enkele honderden euro's te willen besparen op de kosten van de aankoopmakelaar. Een écht goede aankoopmakelaar levert u namelijk een maximale besparing op.

Wanneer wel: als u onzeker bent over het uitbrengen van een passend bod

Een aankoopmakelaar heeft als doel te zorgen dat u een goede koop doet. De meeste huizenkopers zijn onzeker over het doen van een goed bod. Hoeveel biedt u en waarom? Wat is passend? Er wegen veel factoren mee, zoals de feitelijke woningwaarde, de positie van de verkopende partij, de ruimte om te onderhandelen, etc. Een aankoopmakelaar bezichtigt met u de woning en adviseert u. Vervolgens wordt gezamenlijk een bod uitgebracht, op basis van een gezamenlijk voorbedachte strategie. Zo weet u zeker dat uw bod passend is, en op het scherpst van de snede.

Wanneer niet: als u reeds een bod hebt gedaan

Als u reeds een bod hebt gedaan op een woning en als gevolg daarvan in onderhandeling bent, dan is het te laat om alsnog een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar kan dan namelijk het meest vitale deel van zijn/haar diensten niet uitvoeren, namelijk het adviseren over / uitvoeren van een gezonde onderhandelingsstrategie. Het doel van de aankoopmakelaar is immers dat u (A) een goede koop doet, en (B) daar een zo laag mogelijke aankoopprijs voor betaalt. Instappen tijdens een onderhandelingsproces is niet zinvol.

Bent u klaar om te vergelijken?

Via AankoopmakelaarKosten.nl vergelijkt u ervaren makelaars in de regio waar u wenst aan te kopen. U geeft eenmalig uw situatie en voorkeuren op, en ontvangt al direct in het eerste uur na uw aanvraag diverse offertes van aankoopmakelaars in uw beoogde woonplaats. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken op basis van tarieven en aanbod. Het vergelijken van aankoopmakelaars is gratis en vrijblijvend. U kunt zodoende alsnog besluiten om geen aankoopmakelaar in te schakelen.

Vergelijk direct 4 aankoopmakelaars in uw regio

Bent u van plan om een woning te kopen? Ontvang direct gratis en vrijblijvend offertes van aankoopmakelaars in uw regio.

Wat is uw postcode? (bv. 1000 AA)